Veelgestelde vragen
Hoe vraag ik kraamzorg aan?Hoeveel betaal ik voor thuiskraamzorg?
Wanneer vraag ik kraamzorg aan?
Kan ik nog kraamzorg aanvragen na mijn bevalling?
Ik woon in de gemeente XXX. Kan ik bij 'de wieg' terecht?
Kan ik zelf bepalen welke zorg ik nodig heb, hoelang en hoeveel?
Bestaan er financiële tussenkomsten voor thuiskraamzorg?
Welke opleiding hebben de kraamverzorgenden van 'de wieg'?
Welke achtergrond hebben de vrijwilligers van ‘de wieg’?
Mogen de vrijwilligers van ‘de wieg’ mijn baby verzorgen?
Mogen de vrijwilligers van ‘de wieg’ ook de afwas of de strijk doen?
Wanneer neem ik best contact op met een vroedvrouw?
Bel of mail ons, kom langs in onze kraamcentra of vraag een vrijblijvend bezoek aan bij je thuis. Ontdek aan de hand van je woonplaats in welke van onze kraamcentra je terecht kan.
Je kan ook het online aanvraagformulier invullen. Een medewerker van ‘de wieg’ contacteert je dan binnen de drie werkdagen.
Je betaalt een uurtarief voor thuiskraamzorg op basis van je gezinsinkomen en je gezinslasten. Meer info over de gebruikersbijdrage gezinszorg/kraamzorg vind je op de website van het Vlaams Agentschap voor Zorg en Gezondheid.
De prijs mag geen hinder zijn om de kraamzorg op te starten. Is de bijdrage voor jouw gezin om een bepaalde reden niet haalbaar? Bespreek dit met de kraamzorgverantwoordelijke. 'de wieg' onderzoekt dan of je in aanmerking komt voor een aanpassing van de basisbijdrage. Je bezorgt hiervoor aan 'de wieg' de wettelijk bepaalde documenten.
In het ideale geval vraag je kraamzorg aan rond de zevende maand van je zwangerschap. Maar vroeger of later kan ook.
Dat kan zeker! Neem gerust contact op. Onze kraamzorgverantwoordelijke komt graag bij je langs en geeft je alle info.
'de wieg' biedt thuiskraamzorg
- in alle gemeenten van West-Vlaanderen;
- in de volgende gemeenten in Oost-Vlaanderen: Aalter, Assenede, Brakel, Deinze, Eeklo, Gavere, Kaprijke, Kluisbergen, Knesselare, Kruishoutem, Lovendegem, Maldegem, Nazareth, Nevele, Oudenaarde, Ronse, Sint-Laureins, Waarschoot, Zomergem, Zulte.
Ontdek aan de hand van je woonplaats in welke van onze kraamcentra je terecht kan.
Kraamzorg is voor ‘de wieg’ precisiewerk. Want elk gezin is anders.
Heb je vooral ondersteuning nodig in de zorg voor moeder en baby? Dan kan ‘de wieg’ thuiskraamzorg aanbieden in pakketten van twee uur (één keer per week/meermaals per week). Wil je dat de kraamverzorgende (ook) helpt in het huishouden? Dan raden we grotere zorgpakketten aan (meer dan twee uur).
We proberen zo dicht mogelijk aan te sluiten bij jouw wensen. Je kan die wekelijks doorgeven. Meer of minder zorg nodig? We bekijken graag wat we kunnen doen.
Onze kraamverzorgenden kunnen bij je thuis komen tussen 7 en 20 uur, als het nodig is ook op zaterdag, zon- of feestdagen.
De duur van de kraamzorg is voor iedereen anders: van enkele weken tot een drietal maanden.
- Heel wat ziekenfondsen en hospitalisatieverzekeraars komen tussen in de kosten voor thuiskraamzorg. Informeer je tijdig!
- Als jij of één van je gezinsleden leven met een beperking/handicap, dan kan je mogelijk een korting krijgen. De kraamzorgverantwoordelijke bekijkt samen met jou welke bewijsstukken hiervoor nodig zijn.
- Verwacht je een meerling (drie of meer baby's)? Er is een aangepaste financiële regeling voorzien voor de gezinszorg in jouw gezin.
- Bij ernstige zorgbehoevendheid (BEL-profielscore van 35 of meer) is een korting voorzien. De kraamzorgverantwoordelijke van ‘de wieg’ geeft je hierover graag meer uitleg.
De kraamverzorgenden van ‘de wieg’ zijn gediplomeerde medewerkers:
- basisdiploma verzorgende/zorgkundige/kinderzorg
- specialisatiemodule kraamzorg
- module borstvoeding (Borstvoedingsvriendelijke Organisatie
Ook krijgen de kraamverzorgenden per jaar gemiddeld 20 uur vorming en intervisies. Zo blijven zij op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen in de kraamzorg.
De kraamverzorgenden werken bovendien dag in dag uit in jonge gezinnen. Ze hebben dan ook heel wat ervaring.
De vrijwilligers van ‘de wieg’ zijn minstens 18 jaar. Het zijn jonge mama’s, fitte oma’s, studenten… ‘de wieg’ organiseert voor al haar vrijwilligers een basisvorming, opdat ze je kwaliteitsvol kunnen ondersteunen.
Naast oppassen kan de vrijwilliger ook meehelpen bij de noodzakelijke verzorging zoals een flesje geven, verluieren…
Huishoudelijke taken behoren niet tot de opdracht van de vrijwilligers, wel tot die van de kraamverzorgende.
Dit kan gedurende heel je zwangerschap. Ben je al bevallen? We bekijken individueel hoe we de nazorg voor jou het beste plannen.